10 øvelser for bedre kontakt med hunden

Lær hunden din og selv ta kontakt med deg for «å be om lov» før den gjør noe. Det kommer du til å ha nytte av i mange sammenhenger.

 

1. Belønne blikket

Nå skal du vise hunden at det lønner seg å se på deg. Ta hunden i kobel og stå stille, la hunden få røre seg i kobbelets lengde. Vær helt passiv og ha fokus på hunden. Den kommer til å lukte rundt og kikke på omgivelsene, men før eller siden blir den lei og ser på deg. Da er du klar og belønner med en gang. Deretter blir du passiv og avventer ny kontakt.

Jo flere ganger du forsterker kontakten, desto bedre integrert blir den. Å se på deg blir positivt. Når hunden har forstått det, er det på tide å forlenge tiden. La hunden se i 3 sekunder før du belønner, og øk suksessivt tiden mer og mer. Om innlæringen går veldig sakte: bytt belønning. Det gjelder i alle øvelser.

 

2. Godbit-vift

Om du vil gjøre hunden skikkelig flink, kan du utfordre den litt ekstra ved å forsøke å lokke den til å bryte kontakten. Du kan bruke godbit eller holde en leke i hånden. Hunden kommer til å se på belønningen eller å forsøke å hoppe opp for å ta den. Så fort hunden ser på deg i øynene får den sin belønning. Du kan gradvis gjøre denne øvelsen vanskeligere ved å dingle med belønningen, kaste den opp i lufte osv.

 

3. Matskålen

Utnytt måltidene til å trene kontakt. Sett matskålen ned, be hunden å sitte, og la ikke hunden få spise før den har tatt kontakt med deg først. Du kan begynne å trene med en godbit. Legg den på gulvet foran hunden og hold over den med hånden om hunden prøver å ta den. Det gjør ingenting om hunden krafser på hånden eller dytter med snuten. Så fort den tar øyekontakt med deg, er du rask med å gi den tillatelse til å ta godbiten.

 

4. Lek

Det finnes ingenting som styrker kontakten mellom hund og eier mer enn lek. Test deg fram til hva hunden din liker å leke. Er det kamp-lek, søk, jakt eller at du er fysisk når dere leker? Liker den ball, kong, pipeleker eller kanskje kosedyr? Om din hund absolutt ikke er interessert i leker, så kan dere leke med en kjøttbolle/pølse etc. La hunden jage den ut av hånden din, kast den av gårde osv. Ved å leke viser du hunden at du er en morsom venn som det er gøy å være sammen med. Dessuten får du en veldig fin belønning som du kan bruke ved innlæring av nye ting.

 

5. Tur-kontakt

Er du lei av at hunden drar og ikke hører på deg på tur? Lær hunden at strekt kobbel betyr å komme inn til deg å ta kontakt. Det gjør du ved å stå stille hver gang kobbelet er strekt. Vent på at hunden skal snu seg og se på deg, belønn!

 

6. Øyne på deg i skogen

I stedet for at du skal vokte over hunden din som en hauk når den går løs i skogen, få den til å holde kontroll på deg i stedet. Belønn spontane kontaktsøkende fra hunden. Bytt retning ofte uten å rope på hunden, la den oppdage det selv. Eller gjem deg plutselig. Om hunden tror at du når som helst kan forsvinne, kommer den til å ha steinkontroll på deg.

 

7. Dørtrikset

Mange hunder blir alt annet enn fokusert på eieren når det ringer på døren. Du kan absolutt lære hunden din at dørklokken betyr kontakt. Du trenger en medhjelper som kan ringe på døren, og hunden må være i kobbel helt i starten av treningen. Når klokken ding’er kommer den antagelig å bjeffe og dra mot døren, men du står passiv med hunden i kobbel og venter på at hunden skal ta kontakt med deg. Når det skjer, belønn generøst! Repeter mange ganger. Hunden har forstått det når den med en gang etter å ha hørt ding’en snur seg om å ser på deg.

 

8. Får jeg lov?

Det blir sjelden misforståelser om du lærer hunden din å ta kontakt før den gjør ting, som f.eks. hoppe ut av bilen eller gå ut gjennom døren. Åpne bagasjeluken eller døren og sørg for at hunden ikke kan snike seg forbi deg. Når den ser på deg får den lov å hoppe ut eller komme ut.

 

9. Lær hunden å si ifra

Det vil si å si ifra til deg når dere møter noen på tur. Om hunden er flink i nr. 1 (belønne blikket) lærer den seg raskt dette. La en medhjelper gå mot deg og hunden. Når hunden venner seg bort og ser på medhjelperen, blir denne helt passiv, hvorav hunden raskt trøtner og ser tilbake på deg. Da belønner du! Repetèr. Poenget med øvelsen er å lære hunden å ta kontakt med sin fører når noe nærmer seg i stedet for å gjøre utfall, jage osv.

 

10. Aktivere

Om du ønsker superbra kontakt med hunden din bør du begynne å trene den. Det kan være i hva som helst: nesearbeid som spor, søk, godbitgjemsel, viltspor osv. All aktivering som hunden liker kommer til å lede til en sterk relasjon mellom dere. Hunden vet at du finner på morsomme ting og ser på deg som en verdifull ressurs. Viljen til å søke kontakt med deg blir da naturlig!

Når du trenger noe til hunden din, har Hundepoter.no garantert det du trenger! I tillegg er det gratis frakt på alle bestillinger! Så «løp og kjøp» 🙂 

Størst utvalg i hundeutstyr

1 kommentar til «10 øvelser for bedre kontakt med hunden»

  1. Tusen takk for en flott blogg med mange nyttige tips. Siden din er bokmerket. Ta gjerne en titt på min blogg også. Jeg blogger litt om livet med min nye valp 🙂

Det er stengt for kommentarer.