Blandingsraser

Rasehunder er spesialiserte, eksempelvis gjeterhunder, apportører og terrier er avlet fram med et mål og en spesiell oppgave å utføre.

Ringer du på døren hos en apportør, kommer den til å møte deg med viftende hale og noe i munnen. Det sitter i genene. Innenfor en annen dør venter en Rottweiler som kommer til å granske deg med en Vekters skarpe blikk, og det bare fordi den er født sånn.

Dette kan den aktive hundeeieren dra nytte av. Om man vil trene hunden sin, kan man gjøre prosessen enklere ved å velge aktivitet i tråd med hundens forprogrammerte personlighet. Men hvordan gjør man det om man satser på en blandingsrase?

Det kommer selvfølgelig an på hvilke raser som er innblandet og hvor mange. I en blandingsrase med to lignende raser kan man ofte spore og ta hensyn til kjente egenskaper. Det blir vanskeligere om det er blanding av fire raser. Da vet man ikke noe i det hele tatt.

Alle raser er komplekse og når man blander vet man ikke akkurat hvilke egenskaper som kommer å vise seg. En blandingsrase er alltid mer lotto enn en rasehund, men når det kommer til trening handler det alltid om individet uansett om det er en blanding eller rasehund. Samspillet mellom eier og hund er viktig, dessuten kan et lotteri gi høyeste premien.

7 råd ved kjøp av blandingsrase:

  1. Sørg for å treffe hele kullet og moren. Om du har mulighet for å treffe valpenes pappa så gjør det.
  2. Krev veterinær attest som viser at foreldrene er friske.
  3. Valpen skal være minst 8 uker når du henter den.
  4. Det skal finnes attest på at valpen har vært undersøkt av veterinær og fått vaksine.
  5. Valpen skal være ID merket
  6. Krev at det skal lages en kjøpsavtale. Både kjøpers og selgers personnummer skal stå i avtalen, be om å få se legitimasjon.
  7. Valpene bør være forsikret for skjulte feil.’


Fra blanding til rasehund

En blanding av bla. st johnshund, pointer og setter – hva blir det? Jo, det blir en flatcoated retriver. Hvorfor er ikke det en blaningsrase? Og hvem bestemmer det?

Begrepet rasehund blir brukt når hunden blir akseptert av en godkjent kennelklubb. Det kan den bare bli om det finnes en vel dokumentert bakgrunn. Alle raser er avlet frem med en spesiell hensikt og veien dit skal være verifisert. Det stemmer at det alltid starter med en blanding men til slutt, når man med seriøs avel har nådd målet, og dessuten kan vise dette gjennom flere gererasjoner – så nærmer man seg det som kalles rasehund.

Hva trenger du til hunden din akkurat nå? Trykk på denne linken for å handle hundeutstyr til norges beste priser!

Flatcoated retriever
Flatcoated retriever