Fryser hunden om vinteren?

Vinteren er skikkelig herlig for de fleste hunder, de får leke i snøen og noen får dra pulk, slede eller følge med på skitur. Det finnes mange spørsmål rundt helse som dukker opp når temperaturen synker ute. Her er noen spørsmål og svar på de vanligste spørsmålene om vinteren.

 

1. Hva er det de fleste bekymrer seg for om hunden på vinteren?

Hunder som får sprekker i potene av salt eller kulde. En god regel er og alltid skylle bort saltet etter turen og etterpå å tørke potene nøye (SuperShammy). Hunder kan få vonde sprekker og da er det beste tipset å smøre med en fet salve f.eks. 4ess potesalve eller Kennel’s potesalve. Smør inn salven før turen så rekker den å trekke inn i hunden før hunden får mulighet til å slikke på potene.

 

2. Er det mulig at hunden fryser på potene?

Nei, ikke som vi ville gjort om vi måtte gå barbent. I normale tilfeller trenger hunden verken sko eller potesokker.

 

3. Dekken, når trengs det egentlig?

Om hunden rister/skjelver når dere er ute, ikke vil gå ut eller får krampe – ja da trenger hunden dekken. Om hunden får løpe holder den varmen mye bedre enn om den går sakte på tur i kobbel.

 

4. Stemmer det at korthårete raser fryser fortere?

Ja, korthårete raser fryser mer, den varmeste pelsen er den som spets hunder har. Den har nemlig mye under-ull.

 

5. Hva er passe lang vintertur?

Man kan være ute like lenge som resten av året, så lenge hunden ikke får krampe eller viser tegn til at den ikke vil være ute. Dette varierer mellom de ulike rasene, sledehunder har for eksempel ingen problemer med -30 grader, mens den lille chihuahuaen kan begynne å krampe så fort det nærmer seg minusgrader.

 

6. Hva skal man tenke på når man trener ute i kulden?

Selvfølgelig er det helt ok å trene, men pass på at hunden ikke sitter stille mer enn korte stunder. Er det kaldere enn 10 grader skal man ikke be hunden sitte stille og for raser med lite pels gjelder dette allerede ved mildere grader. Hunder som sitter ute i kulde kan få urinveisinfeksjon. Om man trener med hunden sin flere timer hver dag, trenger hunden mer mat.

 

7. Mange hunder liker å spise snø, gjør det noe?

Noen hunder spiser snø når de er tørste og andre gjør det fordi det er morro. Men det er ikke farlig.

 

8. Om hunden har blitt nedkjølt, hva gjør man da?

Om hunden er bløt etter for eksempel lek i snøen er det viktig å tørke pelsen. Siden pakker du inn hunden i varmedyner eller med passe varme varmeflasker. Påse at hunden kan gå vekk om den blir for varm. Dra til en veterinær om kroppstemperaturen er lavere enn 36 grader.

 

Tenk på:

– Pelsens tykkelse er avgjørende for hvor godt hunden tolererer kulden.

– Å gå på isen med hunden kan innebære en del farer. Risiko for at hunden skader seg ved å skli eller tynn is kan lett bli en dødsfelle. Har du hunden med på skøytetur kan den også risikere skjærsår.

– Gamle hunder som har problem med stive ledd får det enda verre i kulde. Varme og massasje kan lindre.

– Veisalt kan være til bry for poter og tåputer. Et praktisk knep er å ha en bøtte med vann innenfor ytterdøren og håndklær (SuperShammy) tilgjengelig. Da blir det fort en vane å skylle og tørke hundens poter!

– Kontrollere potene hver dag og forebygg med fet salve. Vær nøye med å holde klørne korte og eventuelt pels mellom tåputene trimmet.

– Har hunden fått isbiter i pelsen løses de enkelt opp med lunkent vann.

– Ved streng kulde, gå korte turer og by på mer mental trening inne i stedet.

– Hopp helst over sjampoen på den kaldeste årstiden, og dusj og bad ikke hunden uten at den absolutt trenger det.

 

Hunder løper i snøen