Hunden hopper, napper/biter og knurrer på meg. Hvorfor gjør den det?

Har du opplevd at etter å ha stoppet på turen for å snakke med en bekjent at hunden når dere igjen skal begynne å gå begynner å hoppe, snappe/bite etter armen din eller kobbelet? Når du ber den om å roe seg og kanskje blir litt irritert i stemmen blir det bare verre. Da kan hunden begynne å knurre og til slutt så høres hunden sint ut og kan vise tennene når den biter etter deg.

Andre har kanskje opplevd at når hunden finner noe spisbart på tur, vil ikke hunden gi slipp på det og hvis du lykkes med å få det ut, har hunden bitt etter deg.

Knurre kan hunden gjøre i flere ulike situasjoner. Mange hunder knurrer ved lek, i hvert fall om leken blir litt ivrig. Dette betyr ikke at hunden er sint, men den høres farlig ut på gøy. Men om vi mennesker da forsøker å roe hunden ved å rope til den eller høye stemmen kan det føre til misforståelser. Hunden går ut i fra seg selv, den leker og knurrer og når mennesket høyer stemmen tror hunden at mennesket vil øke intensiteten i leken.

Om du vil roe din opphissede hund er det smartere å roe ned deg selv først for så å roe hunden. En annen måte å løse det på er avledning, kast en ball/kong eller flere godbiter.

Hunden som hopper og biter i kobbelet eller eierens arm kjeder seg og vil selv ta ansvar for å kvikke opp turen litt, eller den har overskudd av energi som den trenger å få utløp for. Akkurat som barn kan hunder erte oss i håp om å kvikke opp den andre parten. Ertekroken lykkes når motparten blir så opphisset at den begynner å ta tilbake, da blir det fart på leken! For å roe gemyttene er eneste løsning her også å roe seg selv først og siden roe hunden med dempet stemme og rolige bevegelser.

En hund som føler seg truet av en annen part kan begynne å knurre. Det knurret skal ikke i første omgang oppfattes som en trussel, men som et spørsmål. Oversatt til «Du skal vel ikke bråke med meg nå?» Om vi oppfatter knurret som et spørsmål kan vi gi tydelig beskjed til hunden hva vi mener.

Tar vi med vold fra hunden noe den har i munnen er risikoen stor for at den i samme sekund som den slipper det den har i munnen, biter oss. Om vi bråker med hunden om det den har lykkes å få tak i, oppfører vi oss som konkurrenter. Dette kan fort få hunden til å miste tillitten til eieren. Samtidig som tillitten minsker blir den mindre interessert i å dele det den har og begynner i stedet å vokte.

Om du ønsker å ha en hund som villig slipper det den har klart å få tak i, skal du i begynnelsen ikke ta noe fra den. Gi i stedet hunden din enda mer. Tren ved å gi hunden din et bein, om noen sekunder gir du den en godbit også. Gi hunden flere godbiter igjen litt etterpå. Når du ofte gir hunden din noe mister du rollen som konkurrent og blir i stedet en ressurs for den. En konkurrent vil man ikke ha i nærheten, en ressurs derimot kan gjerne komme innom så ofte som mulig.

Når hunden ser på deg med forventning og kanskje slipper beinet for å ta i mot en ekstra godbit, da kan du avansere. Be hunden din om å bytte. Hunden får godbiten og du får beinet. Avslutt med å gi hunden beinet tilbake. Du lærer hunden at den kan stole på deg og du slipper problem som bunner i at hunden vokter.

Hvor ofte krever du at partneren din skal flytte seg fra godstolen foran TV-en? Hvor ofte drar du partneren din ut av sofaen eller argumenterer for hvorfor du skal ligge i sofaen i stedet?

Å dytte noen vekk fra den plassen personen sitter eller ligger på er i menneskenes verden uhøflig. Det er like provoserende i hundenes verden. Gå i stedet litt vekk og rop på hunden din. Tilby den noe når den kommer og vips så var det problemet ute av verdenen.

Om du fortsatt føler deg usikker på hvorfor hunden din knurrer, kan du forsøke å innlede til litt lek. Gjennom leken oppdager du hvordan hunden din ser ut når den knurrer lekfullt. Gjennom leken oppdager du hva hunden din liker og hvordan den reagerer på deg når du gjør forskjellige ting – dere får bedre kontakt!

Vizla
Vizla

1 kommentar til «Hunden hopper, napper/biter og knurrer på meg. Hvorfor gjør den det?»

Det er stengt for kommentarer.