Longer hunden din!

Longering ar lenge blitt gjort med hester og innebærer at treneren lar hesten løpe rundt i en sirkel i line. Nå er det hundens tur. Du lurer kanskje på hvorfor det? Svaret er at det styrker samspillet og kommunikasjonen med hunden din, bygger opp kondisjonen og er perfekt som oppvarming før f.eks. agility konkurranser eller bruksarbeid.

Den aller viktigste årsaken er dog den «sjelelige», nemlig at hund og eier for bedre kommunikasjon og hunden blir mer oppmerksom. I mange tilfeller kan longering hjelpe hunden å bli kvitt stress, et problem som dessverre ikke bare rammer mennesker. Avstandslydigheten forsterkes og hundens lydhørhet øker, dette kan også hjelpe i forhold til hundemøter.

Gjennom mange år har det som har vært klassifisert som hundesport, vært klassiske arbeidsmoment, alternativt utstilling. I dag har vi mange ulike tilbud også til familiehunden: agility, rallylydighet, freestyle, gjeting, kantarellsøk, sirkuskunster, livredning osv. Gjennom denne utviklingen har det blitt enklere å finne nyttig sysselsetting for våre familiehunder, uansett arbeidsbakgrunn. I Tyskland har hundetrenere vært aktive innen longering i flere år, og her i Skandinavia har militær og politi mosjonert en del tjenestehunder for å styrke de ved å la de løpe rundt i en sirkel.

Viktig å tilpasse treningen i forhold til ulike individer, f.eks. kan det for en Weimaraner være herlig å bli kvitt overskuddsenergi på denne måten, om den ikke får drive med sitt naturlige jakt arbeide. Men longering skal absolutt ikke innebære et endeløst galopperende rundt og rundt. Det handler om å variere hastighet, retning og i tillegg ulike former for avbrudd. Det kan være stopp og et liggekommando, et hinder eller en morsom leke som plutselig lander i hundens bane.

For de som trener agility er dette en bra måte å spisse kunnskapen om hvordan de ulike hindrene skal forseres. Hunden får god selvtillit av å jobbe et stykke bort fra eieren. Mange omplasseringshunder eller andre hunder som av en eller annen årsak ikke har fått en ordentlig binding til sin eier, kan gjenskape deler av dette.

For og lykkes er det viktig å jobbe med positiv forsterkning og i korte omganger. Første gangen er du fornøyd med bare å lede hunden i vanlig gange (skritt) en runde eller to. Etter hvert økes vanskelighetsgraden, men det er viktig at hunden lykkes og at man avslutter når det går som best.

Hva trenger jeg?

Dyrt tilbehør trengs ikke. Sirkelen skal være 10 meter i diameter og kan enklest gjøres ved å ta en 5m line hvor du fester den ene enden i en teltplugg som du slår ned i midten. Gå en runde med strukket line og lag en lav sirkel ved hjelp av pinner som du slår ned og fester f.eks. et plastbånd i. Utover disse enkle ting trenger du bare klikker (om du bruker det), godbiter og en favoritt leke. Om du er redd hunden din skal kaste seg i ulke retninger, kan du gjerne bruke sele.

Med øyekontakt, hånd tegn og milde stemmekommandoer leder du din hund gjennom nye utfordringer. Linen (kan være langline eller sporline) og banen er hjelpemiddel under den grunnleggende innlæringen. Siden trenger du ikke disse.

 

Slik gjør du, trinn for trinn

Trinn 1
Varm opp. For at hunden ikke skal skade seg er det viktig at den varmer opp først. Gå 10 min med hunden. Ekstra viktig er det for den utrente hunden.

Trinn 2
Kom i gang. Begynn med å lede hunden din i det ytterste sporet i sirkelen. Det vil si utenfor plastbåndet. Dere har god tid, det viktigste er at hunden skjønner at den skal gå i ytter sporet. Begynn med å gå med hunden nærme i båndet.
Legg på en kommando så fort hunden har forstått hva som kreves av den. «Fot» funker ikke, men kanskje «Fram», «Spring», «løp» osv. Når hunden forstår kan du øke avstanden mellom deg og hunden. Hunden skal fortsatt være utenfor båndet.
Husk at all belønning av godbiter eller leke skal gis utenfor sirkelen! Ellers så får du fort en hund som kaster seg innenfor grensen så fort den får ros.

Trinn 3
Øk avstanden. Nå flytter du deg lengre mot midten samtidig som hunden jobber utenfor sirkelen. Varier med ulike avstander. Prøv og brems hunden, slik at den slakker farten og stopper. Når hunden har fokus på deg, ber du den om å gjøre noe den virkelig kan f.eks. sitt eller ligg. Nå har du begynt å kontrollere hunden på avstand og er på god vei til målet.

Trinn 4
Diriger! Bruk overtydelige «politikonstabel gestikulasjon» og send hunden i ulike retninger. Skynd deg langsomt – om hunden lykkes, syns den det er morsomt! Derfor begynner man med korte omganger slik at ikke hunden begynner å kjede seg og ta snarveier. Aller enklest er det å begynne fra stillestående, ligg eller sitt. Husk! Slutt alltid når det går som best! Da kommer hunden til å elske sin nye hobby  🙂

Søk longiering + hund på youtube, så ser du flere eksempler på longering.

To grand danois
To grand danois

1 kommentar til «Longer hunden din!»

Det er stengt for kommentarer.